Tak k nám na rybník přiletěl párek kachen. Lidi se na ně chodí koukat. Návštěvnost webové kamery se zvedla. Je vlastně jedno, že kachny už několik let žijí na nádržích tři sta metrů za obcí. Uprostřed covidové pandemie tu máme nějakou novinku a Chrášťaňáci si alespoň mají o čem povídat.

A tak jsem se ptal, čím se vlastně kachny krmí, když už je mám za barákem. Odpovědi, které se mi dostali, byli pouze pečivo (což se mi moc nezdálo (kachny přeci nejsou od přírody zvyklé péct si za hnízdem chleba)) a suché pečivo (což se mi nezdálo ještě o trochu víc). Na internetu jsem se dočetl, že pečivo pro ně není nutričně hodnotnou stravou, a tak je pro ně vlastně něco jako bramborové chipsy, které jim chutnají, ale neprospívají jim a že se kachny mají krmit odřezky od zeleniny, kouskem hlávkového salátu, polníčkem nebo mraženým hráškem.

Vybaven fotoaparátem, znalostmi z google o zdravé výživě kachen a hráškem v kapse, vydal jsem se k rybníku. Když jsem začal házet do vody hrášek a zjistil jsem, že můj hrášek na vodě neplave. Došlo mi, že s lákáním kachen na focení, to nebude tak jednoduché. Proto jsem položil hrášek na schody a dal kachnám prostor, aby si pro něj doplavaly a v klidu se nakrmily. Po chvilce se kachny jali prozkoumat, co to ten člověk na schodech vlastně prováděl, ale ani tak o hrách zájem nejevily… Zatímco chleba, který jim hází ostatní, jim očividně chutná. A je jedno jestli je čerstvý nebo suchý.

Psaní mě právě přestalo bavit, takže jaký je závěr? Proč to píšu? Píšu to jenom proto, že mi přijde velký nepoměr mezi tím jak fotka vypadá (normálně bych takovou fotku na internet ani nedával) a kolik mi dala práce a tak píšu nějaké bláboly abych jí mohl zveřejnit alespoň na blogu? Nebo možná proto, že se říká, že příroda ví nejlépe, co potřebuje, ale asi by nesměla mít vlastní vědomí na to, aby si mohla sama vybírat mezi tím co chce, a mezi tím, co vlastně skutečně potřebuje? Nebo si jenom tak procvičuju psaní?

Divoké kachny na rybníku

Comments

2 komentáře: „Krmení divokých kachen“

  1. – výborný …. 👍👏

    1. Snažil jsem se (:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *